Att brännässlor går att äta har väl inte undgått någon? På våren är de som bäst då de är späda och fina och inte hunnit bli träiga. Senare på året kan man istället sikta in sig på de mindre bladen. Man kan alltså äta nässlor under hela säsongen.
Nässlor är nyttiga och innehåller bland annat mycket betakaroten, vitamin A och vitamin K. Den är också rik på kalium, kalcium, järn, fosfor, kisel, mangan och svavel och antioxidanter. Att brännässlan även är antiseptisk och anti-inflammatorisk gör inte saken sämre.
Man kan göra mycket gott det som är vanligast är nässelsoppa, bröd och te. Men låt fantasin flöda, du kan stoppa nässla i det mesta. Det är bara att testa sig fram. Så vad väntar du på? Ta på dig handskar och ut och plocka!
För fyra personer
Temperatur 225°
2 burkar krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 liten gul lök
1 tsk socker
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt, peppar
1 l nässlor
1 l kantareller
500g lasagneplattor
200g rökt påläggsskinka
300g mozzarella (2 frp)
2 dl riven ost
1 msk smör
2 msk mjöl
2 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
4 ägg
1 dl riven ost
salt, peppar
1. Fräs upp smör i en kastrull och ha ner hackad lök och pressad vitlök. När det börjar torka till, slå på vinet och låt det puttra bort så att det blir simmigt. Ha ned de krossade tomaterna och kryddor och låt sedan tomatsåsen puttra under lock på svag värme minst 30 minuter. Ta av från plattan och kör till en slät sås med mixerstav.
2. Snoppa nässelbladen och skölj noga med plasthandskar på. Koka upp vatten och slå sedan det över nässlorna så att det täcker. Låt nässelbladen ligga en kvart i vattnet.
3. Rensa och stek kantarellerna i smör, salt och peppar. När vätskan reducerats är de klara.
4. Hetta upp smör i en kastrull och vispa ner mjöl och sedan mjölk. Rör ner grädde och ägg och pressa i vitlök. Ha sedan i riven ost och kryddor. Vispa ihop allt och ställ åt sidan.
5. Skiva upp mozzarellan och olja in en ugnsfast form. Slå i tomatsås i botten och varva sedan med resten av ingredienserna hela vägen upp. Avsluta med tomatsås på toppen och se till att ha bechamelsås och tomatsås närmast lasagneplattorna. Grädda i 200° i ca 60 minuter. Tag ut lasagnen 10 minuter innan den är klar och strössla över ost som får gratineras den sista tiden. Ska den serveras senare, låt lasagnen vara inne hela tiden, strössla över osten innan den ska in i ugnen för uppvärmning.